U bevindt zich hier: Wat is NW  

WAT IS NW
 

Nordic Walking zoals we het nu kennen, heeft al een jarenlange ontwikkeling achter de rug. Het is een activiteit gebaseerd op wandelen die een extra dimensie geeft aan deze lichaamsbeweging en reeds lang geleden efficient bleek te zijn om de conditie van de Finse langlaufers te onderhouden tijdens de zomermaanden: reeds in 1930 werd een dergelijke alternatieve techniek toegepast. Pas rond 1980 werd het wandelen met poles ook recreatief uitgevoerd. Men deed onderzoek naar de ideale lengte van de poles, de techniek en de plaatsing van de poles, de ondergronden en de meest geschikte oefeningen om lenigheid, kracht en coördinatie te trainen. Zoals U kan begrijpen hieruit...Nordic Walking is niet gewoon wandelen met stokken! Nordic Walking werd al gauw gezien als een verlengstuk van gewoon lopen, en werd getest op spiergebruik, efficientie en belasting. Zo werden in 1997 ook de eerste officiele Nordic Walking - poles geboren (Exel).

Alle onderzoek en gebruik van de poles en de techniek leidde ertoe dat Nordic Walking in Finland op korte tijd uitgroeide tot een geliefde en veel beoefende sport, door jong en oud. Cijfers van 2004 geven zelfs aan dat ongeveer 3,5 miljoen mensen aan Nordic Walking doen en dat 14% van de totale Finse bevolking minstens 1 maal per week aan Nordic Walking doet. En als je met mensen spreekt die één van de laatste jaren in Finland zijn geweest, blijkt het de normaalste zaak te zijn dat Finnen zelfs hun inkopen doen met de poles. Nordic Walking wordt sinds enkele jaren niet enkel nog beoefend in het hoge noorden, maar ook in onze regionen en zelfs in Japan is Nordic Walking gekend.

Gezondheidsvoordelen van Nordic Walking 90% van alle spieren worden gebruikt

voor alle leeftijden
voor sporters maar ook voor niet-sporters die willen starten met bewegen
mogelijk voor mensen met een chronische aandoening (COPD, CVS, fibromyalgie, reuma, reumatoide artritis)
ideaal voor preventie en revalidatie van cardiale aandoeningen
verbetering van de uithouding
verbetering van de bloedcirculatie
verbetering van de lichaamshouding
goede coördinatietraining
geeft meer stabiliteit aan de wervelkolom en het bekken
geeft een ontlasting tot 30% van de enkels, knieen, heupen, het bekken en de rug in vergelijking met wandelen
zorgt voor ontspanning van de geest en helpt in het beheersen van stress
geeft ontspanning bij nek- en schouderklachten
kan overal en altijd beoefend worden
slechts een kleine investering voor levenslang plezier
werkt verslavend op een gezonde manier

Nordic Walking lijkt erg op gewoon wandelen, en wie onwetend iemand met poles ziet voorbijtrekken zal niet meteen inzien wat dat "voortslepen" van die "stokken" aan meerwaarde kan geven.

Bij deze een kort overzicht:
Nordic Walking verbruikt 20 tot 40% meer energie ten gevolge van de grotere spierwerking een grotere calorieverbranding resulteert in
een effectievere manier om uw gewicht te beheersen
een grotere spierwerking zorgt voor een efficientere conditietraining
een goede spierwerking en doorbloeding en een lagere gewrichtsbelasting
u kan het "wandelen" langer volhouden
wandelen met poles is een extra motivatie om buiten te komen en te bewegen